T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna.
T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna.

En ny “levande medicin” ska rädda livet på svårt cancersjuka. Metoden beskrivs som revolutionerande och används redan idag i USA.

Behandlingen ska redan ha räddat livet på många dödssjuka patienter. Metoden kallas CAR-T-cellsmetoden. Det man gör är att man tar blod från personer med cancer och separerar ut T-celler från immunförsvaret. Sedan utrustas dessa med nytt syntetiskt DNA och förs tillbaka i blodomloppet. Metoden är ännu inte godkänd i EU, men väntas att bli det under sommaren, rapporterar SVT.

– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till SVT.

LÄS MER: Allt fler drabbas av cancer

T-cellerna fungerar på det sättet de attackerar cancercellerna. De stannar sedan kvar i kroppen och förökar sig och fortsätter att attackera nya cancerceller. Därför behöver bara patienten en dos av T-celler.

– De här cellerna har nu lärt sig att känna igen och angripa cancer. T-cellerna fungerar som aggressiva massmördare som attackerar och förgör cancercellerna i kroppen hos den sjuke, berättar Jonas Mattsson.

LÄS MER: Ny behandling för cancer testas

Problemet är att behandlingen är extremt dyr och väldigt riskabel. Idag kostar en dos runt fyra miljoner kronor. Patienterna blir ofta mycket dåliga och måste få intensivvårdsbehandling efter de har fått sin dos.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset