Arbogafallet växer sedan en ny förundersökning om grova brott inletts. Arkivbild.
Arbogafallet växer sedan en ny förundersökning om grova brott inletts. Arkivbild.

Maken till en 41-årig kvinna som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga utanför Arboga kan ha mördats. Nu inleds en förundersökning kring den drunknade mannens död.

Polisen beslutade att inte inleda en förundersökning om brott när 41-åringens make hittades död i Hjälmaren i augusti förra året. En livförsäkring hade tecknats på mannen där hans fru var förmånstagare.

Men försäkringsbolaget If ifrågasatte omständigheterna kring dödsfallet och betalade aldrig ut beloppet på 2,5 miljoner kronor. If överklagade även beslutet att inte inleda en förundersökning, vilket nu sker.

– Det är ett erkännande för vår del att åklagaren gör samma bedömning av de omständigheter som vi har hittat i vår utredning, säger Anders Lindstrand, chef vid If:s utredningsavdelning.

"God bevisning"

– Vi har väldigt god bevisning i den delen som vi tror att polisen har nytta av, säger han angående vem som tecknade livförsäkringen.

TT: Vilka skäl finns att misstänka att brott har begåtts?

– Jag har sagt tidigare att det har skett ett förgiftningsförsök några veckor efter att livförsäkringen tecknades. Utöver det vill jag inte säga någonting. Vi är så nöjda över att ha fått överlämna vår utredning till polis och åklagare och nu ska de få arbeta utan att information från vår utredning går ut.

Makens död blev mycket uppmärksammad när den 41-åriga kvinnans pappa hittades dödad och hennes mamma skadad i en sommarstuga den 3 augusti i år. Inledningsvis misstänktes modern för mordet, men efter några dagar klassades hon i stället som brottsoffer.

"Grövsta brotten"

41-åringen greps den 16 augusti på Arlanda när hon försökte lämna landet. Även hennes 18-årige sambo greps. Båda anhölls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar men släpptes tre dagar senare.

Anders Lindstrand säger att makens död och brottet mot föräldrarna kan hänga ihop.

– Det är de grövsta brotten vi pratar om här. Det har ju också inträffat andra brott däremellan som är intressanta att utreda. Det är ganska sannolikt att saker hänger ihop, men det får utredningen utvisa, säger han.

Enligt polisen figurerar paret fortfarande i utredningen, men kvinnan har nu lämnat landet och befinner sig enligt Expressen i Thailand.

Flera misstankar

Kammaråklagare Andreas Ekengren hänvisar till förundersökningssekretess när han inte närmare vill kommentera skälen till att förundersökning om mord nu inleds. Men han säger att en helhetsbedömning av polisens dödsfallsutredning och försäkringsbolagets begäran om överprövning ligger bakom beslutet.

Han vill dock inte kalla det nya åklagarbeslutet ett underkännande av polisarbetet.

– Vi ändrar ju polismyndighetens beslut, men jag vill inte säga att deras beslut varit felaktigt, säger Anders Ekengren.

Den 41-åriga kvinnan som Arbogafallet kretsar kring har vid olika tillfällen varit misstänkt för flera brott. Under sommaren utreddes hon för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen lades ner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset