Benjamin Dousa från Stockholm (mitten) blev under lördagen vald till ny ordförande i Moderata ungdomsförbundet (Muf) under förbundets stämma i Malmö.
Benjamin Dousa från Stockholm (mitten) blev under lördagen vald till ny ordförande i Moderata ungdomsförbundet (Muf) under förbundets stämma i Malmö.

Benjamin Dousa från Stockholm är ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf), ett förbund som haft en del inre konflikter. Att läka ihop förbundet blir en viktig uppgift för honom, berättar Dousa för TT.

När rösterna räknats på Muf-stämman i Malmö stod det klart. Utmanaren Benjamin Dousa blir ny ordförande för förbundet med 66 röster mot 33.

Dousa utmanade den sittande ordföranden Rasmus Törnblom, också från Stockholm. Valberedningen hade föreslagit förnyat förtroende för Törnblom.

Offensiv i migrationsfrågor

Till TT säger Dousa att det känns "jätteroligt" att bli vald till ordförande. Han hade inte väntat sig en så klar seger.

– Man vet ju aldrig säkert, men jag har rest runt en del i landet och då har jag fått glada tillrop, säger han.

När det gäller vilken politik han vill föra i Muf svarar han:

– Det viktigaste blir att vara offensiv i migrationsfrågor.

Bland annat nämner han ett förslag om att vuxna nyanlända bör finansiera sina integrationskostnader själva.

"Läka ihop förbundet"

Inför valet har det rapporterats en del om maktkampen mellan Dousa och Törnblom och även om interna konflikter i Muf. Dousa vill först och främst framhålla att den rapporteringen har varit "kraftigt överdriven".

– Med det sagt så är min svåraste och viktigaste uppgift att läka ihop förbundet, säger han.

Benjamin Dousa väljs för en period på två år och kommer att leda Muf i nästa valrörelse.

Kände stöd

Rasmus Törnblom säger att till TT att han tror på det vägval han gjort för Muf och att han kände ett stöd inför stämman från en majoritet av distrikten.

– Det fanns en osäkerhet hos ombuden. Nu valde stämman att gå den här vägen och jag önskar Benjamin lycka till.

Om vad som ska hända nu säger han:

– Det får vi se. Jag tror att jag kommer att plugga historia som jag gjorde innan.

Törnblom ska fortsätta att vara medlem i partiet. Han har inga nya uppdrag för Moderaterna, men säger sig vara öppen för eventuella sådana i framtiden.

Största förbundet

Muf har över 13 000 medlemmar – Sveriges största politiska ungdomsförbund – och utgör en tredjedel av Moderaternas totala medlemsantal, enligt uppgifter från Muf.

Bland tidigare ordföranden finns Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och Tove Lifvendahl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset