Det är känt att stjärnan har åtminstone en planet.
Det är känt att stjärnan har åtminstone en planet.

En signal från en avlägsen stjärna i rymden har snappats upp av ett ryskt radioteleskop. Signalen har lett till diskussioner om att den kan härröra från utomjordiskt liv — men de flesta experter avfärdar tanken.

– Jag skulle nog vara försiktig med att ropa hej i det här stadiet. Det finns många andra möjliga förklaringar, säger Tobia Carozzi på Onsala rymdobservatorium.

► LÄS MER: Ny jordlik planet upptäckt – bara fyra ljusår bort
 

Signalen uppfattades för över ett år sedan, 15 maj 2015, av radioteleskopet i Zelentjukskaja i Kaukasus i södra Ryssland. Den kom från en stjärna med beteckningen HD164595 i stjärnbilden Herkules. Avståndet dit är 95 ljusår.

Det är känt att stjärnan har åtminstone en planet, HD164595b, som är lika stor som Neptunus.

Nyheten har gett upphov till upphetsade spekulationer om att signalen skulle kunna härröra från en "främmande civilisation".

Signalen har dock inte upprepats, vilket är ett måste i sådana här sammanhang. De flesta erkända forskare är därför skeptiska till uppgifterna.

Liknande signaler har snappats upp tidigare, men aldrig återkommit och det mesta pekar mot att de normalt har ett helt annat ursprung än utomjordiskt liv.

– Det har funnits många falska alarm under årens lopp, säger Carozzi.

► LÄS MER: Ny jordlik planet närmare oss än någon annan

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rymden