Ulf Kristersson (M) är den populäraste partiledaren just nu. Isabella Lövin (MP) ligger i botten av listan, enligt Yougovs senaste opinionsundersökning.
Ulf Kristersson (M) är den populäraste partiledaren just nu. Isabella Lövin (MP) ligger i botten av listan, enligt Yougovs senaste opinionsundersökning.

Moderatledaren Ulf Kristersson fortsätter att gå hem i stugorna. Samtidigt är Miljöpartiets två språkrör minst omtyckta just nu. Metro har hela listan på hur populära partiledarna är.

Ulf Kristersson (M) seglade upp i toppen av popularitetslistan redan i höstas när han tillträdde. Där har han legat kvar sedan dess. I den senaste mätningen från Yougov får han 3,13 på en femgradig skala.

– Det kan vara nyhetens behag. Han har inte gjort så många egna fadäser än. Men det visar att gamla sanningar om att det inte går att byta partiledare så pass nära ett val omprövas, säger Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.

Efter moderatledaren Ulf Kristersson kommer centerpartiets Annie Lööf (2,88). Något som inte förvånar Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det finns två väldigt populära personer i svensk politik just nu, Ulf Kristersson och Annie Lööf. Det är två emotionellt engagerade politiker som får ut det i sitt sätt att uppträda. Båda två är mycket bra politiska talare. Annie Lööf har blivit det med åren och det märktes hos Ulf Kristersson redan i hans tillträdestal, säger Li Bennich-Björkman.

LÄS MER: Yougov: Superjämt mellan blocken – riktig valrysare väntar

Trots att valrörelsen dragit igång på allvar och en rad utspel gjorts har dock inte partiledarnas popularitet förändrats mycket sedan senaste mätningen i februari.

– Det mest slående är faktiskt att det ligger still. Det borde börja röra på sig snart. Vi har inte ens fem månader till valet, säger statsvetaren Marja Lemne.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har ökat i popularitet från 2,56 till 2,68 på den femgradiga skalan.

– Den sista tiden har hon synts en hel del, kommenterar Marja Lemne.

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du? 

De partiledare som har det mest knackigt i opinionen är fortsatt Miljöpartiets två språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som får 2,25 respektive 2,24 i genomsnittsbetyg.

– Miljöpartiet har kramats ihjäl av det stora partiet i koalitionen. Nu har det varit en tendens till att man går skilda vägar i sina utspel inom regeringen, men hittills har det inte gett någon positiv effekt för Miljöpartiets språkrör, säger Marja Lemne.

Samtidigt ligger partiet och väger runt fyraprocentsstrecket.

– Fridolin och Lövin är väldigt otrygga just nu i hela situationen. Det strålar ut och påverkar deras tal och framträdanden. Det är en jättekrisig situation, säger Li Bennich-Björkman.

Generellt ligger popularitetssiffrorna för de svenska partiledarna på låga nivåer, sammanfattar statsvetaren Marja Lemne.

– Det är inga halleluja-rop för partiledarna.

LÄS MER: Nischpartier lockar när unga röstar för första gången

Om undersökningen

– I Yougov-undersökningen om partiledarnas popularitet får deltagarna sätta poäng från ett till fem kring hur bra de tycker om partiledarna, oavsett vilket parti deltagarna själva röstar på. Ett på skalan motsvarar ”mycket dåligt” och fem på skalan ”mycket bra”.

– Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 13-16 april 2018. Sammanlagt har 1 545 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 145 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Källa: Yougov.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset