Lise Bergh blir ny ordförande för Rädda Barnen. Här tillsammans med generalsekreteraren Elisabeth Dahlin.
Lise Bergh blir ny ordförande för Rädda Barnen. Här tillsammans med generalsekreteraren Elisabeth Dahlin.

Lise Bergh blir ny ordförande för Rädda Barnen.

"Det är med stor ödmjukhet jag axlar ledarskapet för Rädda Barnen. Det kan inte finnas ett finare uppdrag än att vara ordförande för Rädda Barnen och jag vill tacka för förtroendet", säger Lise Bergh i ett pressmeddelande.

Bergh kommer direkt från posten som vice ordförande för hjälporganisationens riksförbunds styrelse. Hon var mellan 2007–2014 generalsekreterare på svenska Amnesty och statssekreterare mellan 1999–2006. Hon efterträder Inger Ashing som haft posten i åtta år.

Valberedningen inom Rädda Barnen föreslog först den tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm (S) som ordförande och föreslog samtidigt kraftigt höjda styrelsearvoden. Palm skulle få ett heltidsarvode på 561 600 kronor om året, vilket väckte starka reaktioner eftersom den dåvarande ordföranden Inger Ashing inte tog ut något arvode alls. Valberedningen backade från förslaget.

Veronica Palm valde dock att dra sig ur när det stod klart att även Lise Bergh var en kandidat.

Enligt Rädda Barnens presstjänst har den nu tillträdande ordföranden rätt till ett arvode på 20 000 kronor i månaden, i enlighet med de tidigare reglerna. Arvodesnivåerna ska dock utredas och ett förslag ska presenteras på nästa riksmöte, om två år.

Vice ordförande blir Cecilia Abrahamsson.

Tomas Oneborg/SvD/TT
Rädda barnen har valt Lise Bergh till ny ordförande.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset