Antalet anmälda hatbrott ökar.
Antalet anmälda hatbrott ökar.

Regeringen vill bekämpa hatbrott och rasism med en ny handlingsplan. Särskilt fokus ska läggas på rasism och hat på nätet.

– Rasism är ett enormt hinder om man vill bygga ett samhälle. VI måste aktivt och strategiskt bekämpa rasismen i Sverige, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid en pressträff.

I handlingsplanen pekar regeringen bland annat ut fem strategiska områden: Mer kunskap, utbildning och forskning, förbättrad samordning och uppföljning, ett ökat stöd från det civila samhället, ett starkare förebyggande arbete mot hatbrott på nätet och ett mer aktivt rättsväsende.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer ett större fokus att läggas på de sajter och nätverk där rasistiska inlägg är vanliga.

Oskarpt

– Vi vill ha en dialog med de som tillhandahåller dessa plattformar och vi vill att de tar bort användare som bryter mot reglerna, förklarar han.

Det mesta i handlingsplanen handlar om dialog, att kartlägga, utvärdera, samordna, samråda samt utbilda. De skarpa förslagen är få.

– Ett förslag vi presenterar är att även transpersoner ska ingå i hatbrottsdefinitionen. Sen är det viktiga att vi tar ett samlat grepp mot rasism och hatbrott, något som har saknats tidigare, säger Anders Ygeman.

Bra initiativ

Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för Rfsl, välkomnar regeringens initiativ.

– Det är bra att det här kommer. Vi vet att det begås många hatbrott och att människor utsätts för rasism och homo- och transfobi. Att transpersoner inkluderas i lagstiftningen för hatbrott år 2017, vilket regeringen sade, är bra. Förhoppningsvis finns ett bredare hbtq-perspektiv i satsningen, men det var svårt att avgöra av regeringens presentation, säger han.

Fredrik Sandberg/TT
Regeringen vill bekämpa hatbrott och rasism med en ny handlingsplan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset