De nordiska passen är kraftfulla.
De nordiska passen är kraftfulla.

Sverige har i många år varit ett neutralt land med goda diplomatiska relationer. Detta har lett till att det svenska passet ger tillträde till väldigt många länder och anses vara världens mest kraftfulla pass.

Henley & Partners arbetar löpande tillsammans med flygförbundet IATA med ett rankingsystem av världens alla pass. Det är hur många länder ett pass kan ta dig till utan ett visum som rankas.

LÄS MER: Lång väntetid på nytt pass – kan dröja till juli

Sverige hamnar på tredje plats på listan. Etta kommer Japan följt av Singapore och Tyskland som delar på andraplatsen. På tredje plats kommer Sverige tillsammans med Finland, Italien, Frankrike, Sydkorea och Spanien.

En svensk kan med sitt pass antingen utan visum, eller med ett så kallat visa on arrival eller elektroniskt godkännande komma in i 187 länder. Ett visum krävs bara i 39 länder.

Det sämsta passet på listan innehar irakiska och afghanska medborgare. Med deras pass kan de bara ta sig in i 30 länder utan visum.

LÄS MER: Lista: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

De nordiska länderna hamnar alla högt på listan. De svenska och finska passen hamnar båda på en tredjeplats. Norge på en fjärdeplats. Danmark på en femteplats och sist av de nordiska länderna hamnar Island på en åttondeplats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pass Resa