Många är oroliga för hot och hat på nätet.
Många är oroliga för hot och hat på nätet.

Mer än var fjärde internetanvändare i Sverige har låtit bli att uttrycka sina politiska åsikter av rädsla för hat eller hot, visar en rapport från Internetstiftelsen. Framför allt är det unga kvinnor som utsätts.

Allt fler vänder sig till internet för att ta del av den politiska debatten. Förra valet använde sig drygt hälften av väljarna av nätet för att få politisk information, nu gör en stor majoritet det, skriver Internetstiftelsen i Sverige i rapporten Valspecial 2018. Men på grund av en rädsla för hot och hat avstår mer än var fjärde internetanvändare från att uttrycka sin egen åsikt på nätet.

Unga personer utsätts oftare

33 procent av unga mellan 16 och 25 har utsatts för näthat. Bland kvinnor i samma ålder är siffran något högre. Unga är samtidigt bättre på att anmäla hatiska eller hotfulla inlägg – 30 procent uppger att de någon gång anmält ett inlägg medan motsvarande siffra för befolkningen i stort är 14 procent.

LÄS MER: Så gör du om du blir utsatt för näthat – fem tips

Majoritet får info på nätet

En stor majoritet av svenskarna, 71 procent, tar del av politisk information på internet. Det är betydligt mycket mer än vid förra valet då siffran var 47 procent. Bland förstagångsväljare är siffran 80 procent medan den generellt sjunker bland äldre personer.

Få tycker extrema åsikter är okej

Nästan hälften tycker inte att det okej att uttrycka extrema åsikter på nätet. Siffran har stigit sedan valet 2010 då det var fler som var för än emot. Nu tycker bara 24 procent att människor ska få uttrycka extrema åsikter på nätet.

LÄS MER: Granskning av näthatet: ”Förvånande att se kvinnor över 65 skriva grova saker”

En av fyra självcensuerar

En dryg fjärdedel av internetanvändarna, 27 procent, har det senaste året valt att inte uttrycka sin åsikt på grund av en rädsla för att bli hotade eller bemötas med hat. De personer som någon gång blivit utsatta för näthat är försiktigare med att skriva om sin politiska åsikt på nätet än den övriga befolkningen.

Olika åsikter diskuterar lite

Det är ovanligt att diskutera politik på nätet med någon som har en annan politisk åsikt. Det gör bara 17 procent. Något fler, 23 procent, tar del av politiska diskussioner på internet med personer som de delar politisk åsikt med.

Om rapporten

Rapporten Svenskarna och internet publiceras av Internetstiftelsen i Sverige (IIS) varje år. Valspecialen baseras på den rapport som ISS kommer att presentera i höst.

Rapporten bygger på intervjuer med 1 644 personer som deltagit via webbenkät och 1 167 som deltagit per telefon.

Källa: Internetstiftelsen i Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2018