I Europa dricker vi 11,2 liter ren alkohol om året. På sikt kan cancerfallen stiga om inget görs, larmar experter i en ny rapport.
I Europa dricker vi 11,2 liter ren alkohol om året. På sikt kan cancerfallen stiga om inget görs, larmar experter i en ny rapport.

I Europa dricker vi nästan två glas med alkoholhaltiga drycker om dagen, vilket är mer än på de andra kontinenterna. Forskare varnar för att vårt drickande kan gör att fler får cancer i framtiden.

I Europa dricker vi i genomsnitt totalt 11,2 liter ren alkohol om året. Det kan jämföras med i USA där man dricker 20 procent mindre, och i Afrika där man bara dricker halva den mängden.

Européernas dryckesvanor gör att vi löper större risk att drabbas av mag- eller tarmcancer än vad man gör i andra kontinenter. Det slår specialister från den internationella föreningen United European Gastroenterology nu larm om i en ny rapport.

– Majoriteten av människorna vet inte ens om att alkohol är en riskfaktor när det gäller den här typen av cancer, säger Helena Cortez-Pinto, professor inom gastroenterologi på Hospital Universitário de Santa Maria till nyhetsbyrån Bloomberg.

Gruppen har analyserat data från Världshälsoorganisationen, WHO, som är FN:s fackorgan för hälsofrågor, i sin rapport. WHO har konstaterat i en rapport 2014 att nästan ett av fyra dödsfall som beror på sjukdomar i mag- och tarmkanalen kan kopplas till intag av alkohol. Världshälsoorganisationen uppskattar även att antalet cancerfall kommer att öka från 14 miljoner år 2012 till 22 miljoner år 2030.

LÄS MER: Därför får du minnesluckor när du super – och så farligt är det 

Nu varnar läkarna för att européernas stora vilja att greppa flaskan även kommer att synas i cancerstatistiken i framtiden.

– Det finns cancerframkallande egenskaper i alkohol som främst påverkar mage- och tarm. I grund och botten finns det inget helt riskfritt drickande, säger Richard Gardner, vd vid British Society of Gastroenterology.

Av de länder som dricker mest i Europa ligger Litauen i topp, med 3,2 glas av alkoholhaltig dryck i genomsnitt varje dag per person. Stordrickande länder efter Litauen är Polen, Storbritannien och Tyskland.

Experterna inom United European Gastroenterology menar nu att politiska åtgärder måste vidtas för att få ner alkoholkonsumtionen i Europa.

– Politiska åtgärder som minimipriser och minskad åtkomst till alkohol måste vidtas nu för att förhindra många framtida offer, säger Markus Peck, ordförande för avdelningen för gastroenterologi, hepatologi, endokrinologi och nefrologi vid Klinikum Klagenfurt-sjukhuset i Österrike.

LÄS MER: Forskare: Förbjud alkoholreklam 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset