Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg i höstas.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg i höstas.

Våldsbejakande extremister är ett problem som breder ut sig i Göteborg. En ny rapport visar att flera myndighetspersoner i Göteborgs stad har fått hot från extrema miljöer.

Rapporten från Göteborgs sociala resursförvaltning bygger på en enkätundersökning, som skickats till 920 personer, bland annat rektorer och andra nyckelpersoner inom myndigheter och civilsamhälle, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera. Drygt hälften har svarat.

Av dem håller drygt hälften helt eller delvis med om att våldsbejakande extremism är ett stort problem i Göteborg. 17 procent säger sig ha mött personer från våldsbejakande miljöer i sitt arbete. Av dessa kom lika många (36 procent) från islamistiska som från högerextrema miljöer. Även personer från vänsterextrema miljöer förekommer.

Nio procent svarar att de själva eller deras arbetsplats någon gång har hotats av personer från personer från våldsbejakande miljöer. Hela 21 procent uppger att det har förekommit någon form av hot, våld eller trakasserier mot verksamheten i deras stadsdel. 49 procent säger sig inte känna till om det förekommit trakasserier eller inte.

LÄS MER: Handlingsplaner mot extremism sågas

– En väldigt skrämmande rapport. Det är viktigt att vi inte är naiva inför det här. Vi måste våga agera, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L) till Göteborgs-Posten.

Enligt rapporten finns det personer som öppet sympatiserar med terrorsekten IS i Göteborg och som sprider propaganda i offentliga miljöer. Man konstaterar också propagandan har förändrats. Den sägs nu uppmana till våld och terrordåd i sin egen stad, snarare än till resor till Irak och Syrien.

Rapporten slår även fast att nazistiska NMR flyttade fram sina positioner under förra året, bland annat genom utdelning av flygblad, demonstrationer och sammandrabbningar med politiska motståndare.

Våldsbejakande extremism ökade i hela landet under förra året. Enligt en rapport från den dåvarande nationella samordnaren Anna Carlstedt, som offentliggjordes i somras, bekräftade åtta av tio svenska kommuner förekomst av extrema miljöer. 2016 var siffran en fjärdedel. Den stora ökningen förklaras delvis av en ökad medvetenhet i kommunerna, enligt TT.

LÄS MER: Mer våldsbejakande extremism i kommunerna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset