En hemlig rapport beställd av en H&M:s storägare varnar för överträdelser av FN:s mänskliga rättigheter på flera punkter. Bland annat visar undersökning på "mycket hög risk" för barnarbete, skriver Svd Näringsliv.

En ny rapport från Zürich-baserade analysbolaget Reprisk, som beställts av en av H&M:s huvudägare, visar att klädjätten bryter mot FN-principer på ett flertal områden, skriver SvD Näringsliv.

I undersökningen framkommer bland annat att risken är hög för att H&M inte arbetar önskvärt med mänskliga rättigheter, arbetsrätt och barnarbete.

LÄS MER: H&M anklagas för rasism – efter nya barnkollektionen

– Vi ser att en stor del av verksamheten har flyttat till högriskländer, som Kambodja och Bangladesh. Samtidigt har vi idag ett bättre övervakningssystem som fångar upp allt som rapporteras, säger säger Philipp Aeby, vd för Reprisk som skrivit rapporten, till SvD Näringsliv.

I undersökningen framkommer också att H&M, trots stora satsningar utåt sett på att vara ett företag som satsar på hållbarhet, har fler och värre risker är för tio år sedan. Extra framträdande är försämringen vad gäller barnarbete och rätten till facklig verksamhet, enligt undersökningen.

Resultaten från den nya studien kommer bara veckorna efter att SVT rapporterat om ett utbrett missnöje bland etiopiska sömmerskor som syr kläder åt H&M. Enligt uppgifter till kanalen tjänar arbetarna i snitt tio kronor om dagen.

LÄS MER: H&M:s lön till sömmerskor i Etiopien – tio kronor om dagen

I den nya undersökningen framkommer att de allvarligaste incidenterna inträffat i länder som Bangladesh, Indien, Kambodja och Burma.

H&M själva avböjer att svara på frågor om undersökningen innan de granskat den i sin helhet, enligt SvD Näringsliv, men säger i en kommentar till tidningen att det är skillnad på faktiska och upplevda resultat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset