Kärleken är kittet som får många singelinvandrare att stanna kvar i Sverige, visar siffror från SCB. Spricker förhållandet efter resan till det nya landet ökar risken för utvandring.

Henrik Montgomery/TT
Madie Dorodny, 23, bytte soliga Los Angeles mot Stockholm för att jobba som barnskötare. Bytet var bara tänkt att bli temporärt, men när hon hittade kärleken i Simon Lublin, 26, valde hon att stanna kvar i Sverige.

Statistiska centralbyrån har satt luppen på singlarna som flyttade till Sverige från ett land utanför EU och Norden under 1998–2007, och sedan följt deras livsbana i ytterligare fem år. Den färska statistiken skvallrar om att det ofta är hjärtat som styr om de nya svenskarna slår ner bopålarna eller inte. Det är nämligen mer än dubbelt så vanligt att de som gift sig eller blivit sambos stannar.

►LÄS MER: 7 tips – så hanterar du kärlek på jobbet

– Genom att man träffar någon får man en starkare förankring till platsen man är på. Och man har inte bara sig själv att tänka på om man ska flytta ut igen, det blir fler inblandade, man kanske skaffar barn tillsammans, säger Andreas Raneke, demograf på SCB.

►LÄS MER: Atomers kärlek fångad på bild

Det omvända gäller för dem som var i ett parförhållande när de flyttade till Sverige och därefter gjorde slut. För kvinnor som separerade var benägenheten att utvandra sju gånger högre än för dem som fortfarande var gifta eller sambos – och tre gånger högre för män.

►LÄS MER: Här är fågeln som äter gift för att få kärlek

– Det kanske ter sig lite självklart, att om man kommer hit och förhållandet inte fungerar så flyttar man hem igen.

Charlotte Sander på Relationsexperten.se säger att det finns många saker som par från olika bakgrunder måste ta in i beräkningen – till exempel att de inte alltid har samma uppfattning om vad det innebär att presenteras för familjen eller att flytta ihop.

►LÄS MER: 20 år sedan de fick visa sin kärlek för världen

– Fördelen med att träffa någon som invandrat är att man breddar sina egna vyer, man får se och lära sig något som man aldrig annars får. Jag brukar ofta prata om att det är bra för oss människor att tänka utanför vår egna lilla box.

Madie, 23: Jag hade åkt hem om det inte var för min Simon

Madie Dorodny, 23, flyttade från Los Angeles i USA till Stockholm på höstvintern 2011 för att jobba som barnpassare. Hon hoppade på en medieutbildning när hon ändå var här – och träffade Simon Lublin, 26, under det andra studieåret.

– Han har varit min klippa, inte bara när jag försökt lära mig grammatiken men också för att förstå hur svenskarna beter sig och gör olika saker, säger Madie.

Nu jobbar hon på ett inredningsföretag och har ett tillfälligt uppehållstillstånd efter att Migrationsverket kommit fram till att de verkligen är tillsammans.

– Det var precis som på tv, att man går in en i taget till en utredare och ska berätta när den andra går upp på morgonen och vad den äter till frukost, säger Simon.

Hade du stannat kvar om ni aldrig träffats?

– Nej, jag tror jag skulle ha åkt hem. Det fanns ingenting annat som höll mig kvar i Sverige när skolan var slut, jag hade ingen aning om att jag skulle förälska mig så snabbt och att kärleken skulle bli så intensiv, säger Madie. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset