Över 40 personer dödades i vad som nu beskrivs som en – med största sannolikhet – kemgasattack i Douma i april 2018.
Över 40 personer dödades i vad som nu beskrivs som en – med största sannolikhet – kemgasattack i Douma i april 2018.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, fastställer i en ny rapport att klorgas med stor sannolikhet användes i den misstänkta kemgasattacken i Douma, Syrien, i april förra året.

43 personer beräknas ha dödats i vad som misstänkts ha varit en kemgasattack den 7 april 2018.

Kort efter attacken reste representanter från OPCW till Syrien för att utreda vad som hade hänt, men det dröjde två veckor innan de kunde ta sig in i Douma för att genomföra uppdraget, och med tiden försvann allt fler bevis.

LÄS MER: Efter misstänkta kemvapenattacken – FN:s säkerhetsråd ska mötas om Douma

Spår av klorgas

Men analyserna av de prover som till slut togs – visar nu enligt den nya rapporten som släpptes i fredags – att giftiga kemikalier innehållande klor med stor sannolikhet användes vid angreppet. Det rapporter AFP.

Därmed bekräftas slutsatserna från OPCW:s tidigare preliminära rapport som släpptes i juli förra året – som sade att spår av klor hade hittats.

I den nya rapporten konstaterar OPCW bland annat att det finns ”rimliga skäl att giftiga kemikalier har använts som ett vapen och har ägt rum den 7 april 2018. Denna giftiga kemikalie innehöll reaktivt klor.”

Enligt rapporten har det inte funnits några tecken på användning av nervgaser i Douma, vilket tidigare har påståtts av olika parter i konflikten, skriver AFP.

LÄS MER: Därför träffas FN:s säkerhetsråd i Sverige – och det här ska de diskutera

Skuldfrågan obesvarad

Efter attacken den 7 april anklagade USA, Storbritannien och Frankrike Assad-regimen för att ha utfört angreppet.

Den syriska regimen har dock nekat till anklagelserna och fått stöd av Ryssland, som i sin tur hävdat att attacken var iscensatt.

Den nya rapporten tar inte upp något om vem som bär skulden för attacken i Douma, då OPCW vi tillfället för provtagningarna i staden inte hade mandat för en sådan utredning.

Enligt AFP har organisationen dock i efterhand tillgivits befogenhet att undersöka ansvaret för alla kemiska attacker i Syrien sedan 2014.

LÄS MER: Annica Ögren: Alla vet sanningen om kemgasattacken i Syrien, eller?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset