I Kina går många dagligen med masker för att skydda sig från luftföroreningarna.
I Kina går många dagligen med masker för att skydda sig från luftföroreningarna.

World Health Organisation, WHO, beräknar att sju miljoner dödsfall varje år orsakas av luftföroreningar.

Mer än 90 procent av jordens befolkning andas in höga nivåer av luftföroreningar. Värst är det i fattiga länder, enligt en ny rapport från WHO.

– Det finns inga tvivel om att luftföroreningar i dag representerar det största problemet för vår hälsa, säger Dr Maria Neira, folkhälsochef vid WHO, till The Telegraph.

LÄS MER: Pristinaborna: ”Vi kan inte andas”

WHO har analyserat nivåer av föroreningar i mer än 4300 städer och 108 länder. Över 90 procent av dödsfallen kopplade till luftföroreningar har inträffat i Asien och Afrika.

LÄS MER: Föroreningar dödar fler än krig och sjukdomar

Över 40 procent av världens befolkning har inte heller tillgång till rent bränsle för matlagning, vilket leder till att de utsätts för luftföroreningar även i hemmet. Bara detta uppskattas leda till 3,8 miljoner dödsfall varje år.

– När människor väl inser hur detta påverkar deras hälsa och inte bara planetens och framtiden, när de inser att detta är kopplat till stroke, hjärt- och kärlsjukdomar, astma och lungcancer – då kommer det här att ändras, säger Dr Maria Neira till The Telegraph.

LÄS MER: Halvmara godkänns trots hälsofarlig smogg

WHO berömmer dock Skandinavien och ser länderna som ett föredöme i världen.

– Skandinavien har bevisat att du kan ha en stark ekonomisk utveckling utan att förstöra miljön och utan att förstöra din hälsa, säger Dr Maria Neira till The Telegraph.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset