Allt fler lärare larmar om att de måste ägna tid åt annat än det som är direkt kopplat till undervisningen. Över 80 procent av lågstadielärare tvingas ägna sig åt olika typer av administration, enligt en ny undersökning. ”Det är ett obegripligt resursslöseri med lärares kompetens”, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. 

Lärare i årskurs ett till sex larmar om att en alltför stor del av arbetsdagen går åt till annat än det som är direkt kopplat till undervisningen. Över 80 procent av lärarna uppger att de tvingas ägna sig åt olika typer av administration, it-strul, rastvaktande, matvaktande och städning av klassrum, visar en ny undersökning från Lärarnas riksförbund.

– Det finns oerhört många uppgifter som i dag utförs av legitimerade lärare som istället borde kunna läggas på andra personalkategorier, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Lärarbristen växande problem – många fortsätter efter pensionen

”Måste få mer tid för sitt kärnuppdrag”

En ny rapport från Arbetsmiljöverket visade att frånvaron från arbetet på grund av arbetsorsakade besvär är högst inom utbildningssektorn.

– Lärare måste få mer tid för sitt kärnuppdrag.  En balanserad arbetssituation med rätt förutsättningar för att kunna göra ett så bra arbete som möjligt skulle bidra till att kvaliteten i undervisningen förbättras och elevresultaten höjs. Det kommer också att locka fler unga människor att vilja utbilda sig till lärare och därmed på sikt motverka lärarbristen, säger Åsa Fahlén.

LÄS MER: Färre behöriga lärare i landets särskilt utsatta områden

Vill se pengar till lärarassistenter

Hon vill bland annat se att regeringen framöver lägger pengar på exempelvis lärarassistenter.

– Det behövs nu ett rejält tillskott till skolan som kan bidra till att avlasta lärarna. Då kan arbetsuppgifter plockas bort från lärarna så de får förutsättningar att fokusera mer på undervisningen och det för- och efterarbete som hör ihop med undervisningen.

LÄS MER: Nya förslaget från Skolverket: Mer makt åt lärare i betygssättning

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset