Invandringens plus och minus är en fråga som fyller debattsidor och kommentarsfält. I Sandviken har man räknat på saken - och funnit att kommunen tjänar över en halv miljard kronor netto om året på de utrikesfödda.

Printscreen från Wikipedia

Sandviken är kommunen som tjänar en halv miljard kronor på utrikesfödda.

Det är revisionsbolaget PWC som på kommunens uppdrag har utrett kostnaderna och vinsterna med invandringen i Sandviken, skriver Arbetarbladet. Man har funnit att det totala värdet av arbete, konsumtion och hyresintäkter från de drygt 4 000 utrikesfödda motsvarar 621 miljoner kronor per år för kommunen. Samtidigt motsvarar kostnaden för bostäder, försörjningsstöd och lönekostnader i verksamheterna 110 miljoner.

Överskottet av de utrikesfödda för kommunen blir därmed 511 miljoner kronor, enligt beräkningen.

Patrik Häljeryd (S), vice ordförande i kommunens arbetsmarknads- och trafiknämnd, tror att rapporten kan fungera som medicin mot främlingsfientlighet.

– Fakta är bästa vapnet mot rasism, säger han till Arbetarbladet.

I rapporten konstateras att även arbetslösa nyanlända invandrare ger kommunen nettoinkomster, tack vare de bidrag som kommunen får från staten och effekterna av kostnadstjämningssystemet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset