Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har övervakat ett lyckat marktest av en ny robotmotor som ska avfyra satelliter, uppger landets statliga medier.

Motorn ska kunna ge landet tillräcklig kapacitet för att "avfyra olika typer av satelliter, bland annat jordobservation på en global nivå", rapporterar den statsstyrda nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un ska ha bett vetenskapsmän och ingenjörer att göra "förberedelser för att avfyra satelliten så snart som möjligt efter det framgångsrika testet", uppger KCNA.

Testet utfördes mitt under världens fördömanden av Nordkoreas femte kärnvapentest. Samtidigt uppmanar USA, Japan och Sydkorea att sätta större press på Nordkorea för att landet inte tar hänsyn till FN:s förbud mot robotar och kärnvapenprogram.

Nordkorea har testat kärnvapen och ballistiska robotar mer än någonsin i år, bland annat en uppskjutning av en satellit i februari som sågs som ett test av teknologi för långdistansrobotar.

Tidigare i september har Nordkorea skjutit upp tre robotar som flög ungefär 100 mil var och i augusti testades en ballistisk robot som sköts upp från en ubåt.

Internationella experter har uppgett att tidigare uppskjutningar visar på teknologiska framsteg för Nordkorea.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset