Statsminister Stefan Löfven presenterar Lena Baastad som ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Baastad har varit kommunalråd i Örebro och tar över efter Carin Jämtin.
Statsminister Stefan Löfven presenterar Lena Baastad som ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Baastad har varit kommunalråd i Örebro och tar över efter Carin Jämtin.

Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad hade planer på att lämna politiken.Nu hoppas statsminister Stefan Löfven på att hon ska hjälpa till med att vinna valet 2018.

Efter tio år som kommunalråd i Örebro lämnade Rådström Baastad, 42 år, posten som kommunstyrelsens ordförande i vintras Tanken var att inleda en "civil" karriär som ledarskapskonsult hos Gaia Leadership.

Men tidigare i somras fick hon frågan som hon ansåg sig inte kunna säga nej till: Att bli partisekreterare för S och vara med att leda partiet över nästa valrörelse.

Kan vinna val?

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven beskriver Rådström Baastad som pragmatisk, samarbetsinriktad och som en modig och modern ledare. Han tror också på hennes förmåga att vinna val. Det gör även Lena Rådström Baastad själv.

– Jag är van att vinna val, och det planerar jag att göra även i den här rollen, säger hon.

Ska syna M

På sin första pressträff som blivande partisekreterare, hon utses av partistyrelsen den 27 augusti, passade Rådström Baastad också på att attackera Moderaterna.

Hon anklagar M för att under de borgerliga regeringsåren på det nationella planet gärna prata om att stärka välfärden när de, enligt henne, egentligen bara ville sänka skatten. Rådström Baastad lovar också att "syna" den moderata politiken.

Välkomnar intresse

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé välkomnar på Twitter hennes intresse för moderat politik och hävdar att Moderaterna har en plan för att minska ett växande utanförskap i Sverige.

Trots angreppet på M så hävdar Rådström Baastad att hon tror på samarbete mellan partier. Hon vill dock inte peka ut vilket borgerligt parti hon gillar bäst.

Ingen regeringsvana

Socialdemokratiska partisekreterare har traditionellt en stark ställning och ska bland annat se till att hålla samman olika falanger i partiet. Sedan Löfven tog över som partiledare har dock interna konflikter, i alla fall utifrån sett, inte märkts så mycket av.

Till skillnad från många tidigare partisekreterare i S saknar Lena Rådström Baastad ,erfarenhet från riksdag och regeringen. På frågan om inte det är en svaghet, hänvisar hon till Löfven.

– Det är inte avgörande att man har de erfarenheterna, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset