Killar går sällan till en ungdomsmottagning för att hämta kondomer och prata sexliv.
Killar går sällan till en ungdomsmottagning för att hämta kondomer och prata sexliv.

Killar är sämst på att gå till ungdomsmottagningen. Därför startar mottagningen i Sollentuna en kondomkurs där killar kan snacka öppet om sexliv och lust.

Pablo de Acha/Mosaikteatern

Per Schelander är kurator och kommer att hålla i sexkursen för killar på ungdomsmottagningen i Sollentuna. 

I dag är bara var femte besökare på ungdomsmottagningen en kille. Tidigare i veckan släppte Folkhälsomyndigheten en ny rapport om ungdomars sexvanor. Studien visade bland annat att unga tjejer och killar slarvar med skyddet men också att en stor del av killarna inte vet vart de ska vända sig för att testa sig för könssjukdomar.

– Det är främst tjejer som har enskilda samtal om preventivmedel med barnmorskor. Killar går sällan till en ungdomsmottagning för att hämta kondomer och prata sexliv, sa Monica Ideström, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Metro.

Det vill Sollentuna ungdomsmottagning ändra på, något som Mitt i var först med att skriva om. Därför startar de en K-kurs, som står för killar, kroppen, kunskap, kondom, kuken och kurs.

– Vi har haft informationsstunder för tjejer, men inget för killar. De har samma typer av frågor, funderingar och behov av att mötas, det skiljer sig inte mellan könen, säger Per Schelander, som är kurator på ungdomsmottagningen och som kommer att hålla i kursen, till Metro.

Därför föddes idén om en motsvarande ”kondomkurs” för killar. En gång i veckan, på tisdagar med start 12 maj, kommer killarna att träffas för att snacka sex.

Det är upplagt som en föreläsning där man får följa en standard-persons resa mellan åldern 13-23. Under de åren händer det en del med kroppen och sexlivet, så förhoppningen är att vi att diskutera alla frågor som dyker upp längs vägen, säger han.

K-kursen kommer att ha en lättsam ton och fokus kommer att ligga på att lyfta fram de positiva delarna med sex och relationer.

– Det är så lätt att man pratar riskbeteende när temat är ungdomar och sex. Istället vilja jag lyfta fram de positiva delarna av sexet – lusten. Jag tror att många risker uppstår när lusten uteblir, säger han.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset