Spelkonsoler kan bli dyrare.
Spelkonsoler kan bli dyrare.

Regeringen föreslår en kemikalieskatt på vanlig hemelektronik på upp till 320 kronor per enhet, skriver IDG. Det innebär att datorer, mobiler och spelkonsoler kan bli dyrare.

Det är i regeringens budgetproposition för 2017 som man föreslår kemikalieskatten. IDG skriver att bland annat datorer, mobiler och spelkonsoler kan bli upp till 320 kronor dyrare, samtidigt som det kan ge ett tillskott i statskassan på 2,4 miljarder kronor per år. 

Olika typer av hemelektronik, som routrar, dvd-spelare och tv-apparater står också med på listan och enligt förslaget vill regeringen ta ut en skatt på 120 kronor per kilo. Taket ska ligga på 320 kronor. Mycket av den tyngre hemelektroniken kommer att slå i det taket. 

LÄS MER: "Din mobil skapar hela 86 kilo avfall"

IDG skriver att det är den som importerar eller tillverkar varorna som kommer att få betala den skatten enligt förslaget, och att det inte gäller utländska försäljare. Anledningen till förslaget med en ny skatt är att minska miljö-och hälsofarliga ämnen, bland annat flamskyddsmedel som används i många elektronikprodukter. Samtidigt ska företag kunna göra avdrag på upp till 75 procent av skatten för produkter som inte innehåller farliga ämnen. Vitvaror kommer enligt IDG också att omfattas av skatten, men då av åtta kronor per kilo. 

LÄS MER: "Kemikalieskatt på eletronik föreslås"

Skatten införs enligt förslaget den 1 april 2017.

"Skatten förväntas leda till en minskad försäljning av viss elektronik med 4,5 procent per år samt en omfördelning av inköpen mot varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel", enligt budgetpropositionen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mobiler Teknik