Totalt dog 89 062 människor i Sverige 2014, mellan 0-85 år gamla.
Totalt dog 89 062 människor i Sverige 2014, mellan 0-85 år gamla.

Hjärt-och kärlsjukdomar tar flest liv i Sverige, trots att antalet minskar stadigt nästan varje år. Men drogrelaterad dödlighet har ökat lavinartat.

Förra året dog 32 548 personer i Sverige till följd av sjukdomar på cirkulationsorganen, alltså hjärt- och kärlsjukdomar, vilket gör det till den absolut vanligaste dödsorsaken. Trots att antalet dödsfall till följd av dessa sjukdomar har minskat stadigt de senaste 20 åren så var det 2014 fortfarande orsaken till 37 procent av alla dödsfall i landet.

Den näst vanligaste dödsorsaken är tumörer, vilka orsakar ungefär 26 procent av alla dödsfall i Sverige. Det motsvarar ungefär 23 000 personer, vilket har legat relativt oförändrat under de senaste 20 åren.  Det framgår av ny statistik från socialstyrelsen.

LÄS MER: Knarkrelaterad dödlighet kartläggs

Däremot har den drogrelaterade dödligheten mer än dubblerats mellan 1 997 och 2 014, från 358 till 765 per år, och det är män i ungefär 75 procent av fallen. Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag som handlar om att utveckla statistiken om drogrelaterad dödlighet. Arbetet sker i samråd med Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten och avrapporteras den sista februari 2016, står det i pressmeddelandet.

– Vi ska ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna så att vi får mer relevant information om den grupp som avlider där narkotika har bidragit till dödsfallet, säger Daniel Svensson, utredare vid Socialstyrelsen.

Gällande självmord är det vanligast bland män över 80, och totalt tog 22 män av 100 000 livet av sig under 2014. Bland kvinnor sker i stället de flesta självmorden i 50-årsåldern, och det var 10 kvinnor per 100 000 som begick självmord förra året.

LÄS MER: Linnea, 16, tog livet av sig på ”fel” sätt – täcks inte av försäkringen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset