Säljarna har det tufft på bostadsmarknaden just nu.
Säljarna har det tufft på bostadsmarknaden just nu.

Antalet lediga bostadsrätter i Stockholm är högre än på länge. Enligt statistik från Hemnet fanns det i oktober 9 656 objekt ute för försäljning – den högsta siffran någonsin, rapporterar Expressen.

Metro har tidigare pratat med mäklaren Nermin Kuljanin, som vittnade om en helt ny bostadsmarknad. Han beskrev det enorma utbudet som ”helt sjukt” och att visningar lockar allt färre potentiella köpare.

Nu kommer bostadssajten Hemnet med statistik som bekräftar den bilden, rapporterar Expressen.

LÄS MER: Mäklaren om bostadsmarknaden: ”Helt sjukt just nu”

I Stockholms län fanns det 9 656 lediga bostadsrätter i oktober – fler än under någon månad sedan Hemnet började föra statistik i januari 2014. Det var i somras som kurvan började peka brant uppåt.

En förklaring till ökningen är att allt fler nybyggda lägenheter finns på marknaden. En anledning till det är att det byggs mer i dag, en annan är att det har blivit svårare att fånga kundernas intresse.

– För ett par år sedan ringde en byggherre till oss för att be oss ta bort deras banner på sajten eftersom köptrycket var för stort. Så är det knappast i dag, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, till Expressen.

Metro har tidigare frågat Harry Flam, ordförande i finanspolitiska rådet, vad utplaningen av priserna och den minskade efterfrågan på lägenheter kan bero på.

Han tog upp anledningar som att det kommer ut väldigt många lägenheter på samma gång och osäkerhet bland köpare på grund av eventuella nya amorteringskrav och räntehöjningar.

En annan orsak, enligt Harry Flam, kan vara att folk som funderat på att sälja sin bostad skyndar med att lägga ut den för försäljning, eftersom de är rädda att priserna fortsätter att gå ned.

LÄS MER: Experter: Bostadspriserna kan fortsätta falla men beror inte på bubbla

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset