Jorma Kontio (höger) och tränaren Timo Nurmos till vänster. Arkivbild.
Jorma Kontio (höger) och tränaren Timo Nurmos till vänster. Arkivbild.

Timo Nurmos har vunnit Kriteriet fem gånger på de senaste tio åren. Den sjätte vinsten kan komma i år med Global Trustworthy som imponerade stort vid måndagens uttagningslopp på Solvalla.

Vid tre tillfällen har Jorma Kontio kört Timo Nurmos vinnare i största loppet för treåringar: Red Hot Dynamite, Chelsea Boko och Readly Express. Vid övriga två vinster har Örjan Kihlström suttit i sulkyn – bakom Marquis du Pommeau och Sahara Dynamite.

Global Trustworthy vann uttagningsloppet enkelt från spets på 1.14,4. Jorma Kontio fick köra i låg fart i spets.

– Jag körde bara i full fart sista 400 metrarna. Hästen vann med gott om krafter kvar och han blir bättre för varje start,sade Kontio.

Global Trustworthy har bara gjort fem starter och är ännu obesegrad.

– Jag tycker han är en av dom som kan vann kriteriefinalen, en mycket bra häst, sade Kontio.

Kriteriet körs söndag 25 september med två miljoner kronor till vinnaren. Om Global Trustworthy vinner tar han hem dubbla förstapris eftersom han är anmäld till premiechansen. Det blir en spännande final för Nurmos som är med och äger treåringen.

Gareth Boko, med Per Lennartsson i sulkyn, var en stark vinnare på 1.13,7. Liksom Deimos Racing, körd av Erik Adielsson, som vann på bästa tid: 1.13,4.

På måndagskvällen kördes uttagningar till de största treåringsloppen, Kriteriet och Oaks, på Solvalla. Finalerna körs söndag 25 september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset