Det finns gott om kryphål i de amerikanska delstaternas lagstiftning som gör att personer under 18 år har kunnat ingå äktenskap.
Det finns gott om kryphål i de amerikanska delstaternas lagstiftning som gör att personer under 18 år har kunnat ingå äktenskap.

Barn så unga som 10 år har ingått äktenskap i USA under en femtonårsperiod, visar en ny sammanställning.

Åldern för att få gifta sig i USA ligger på 18 år. Men i delstaternas lagstiftning finns olika typer av undantag. Det kan handla om graviditet eller om att föräldrarna ger sin tillåtelse.

Totalt har minst 207 468 personer under 18 år ingått äktenskap mellan 2000 och 2015, visar siffror från organisationen Unchained At Last, som jobbar mot barnäktenskap, och som publiceras i dokumentärserien Frontline. Siffrorna är troligtvis ännu högre, eftersom tio delstater inte presenterat någon statistik, skriver The Independent.

LÄS MER: Nu förbjuder den amerikanska delstaten 12-åringar att gifta sig 

87 procent av de som gifte sig innan de fyllt 18 var flickor. De flesta var 16 eller 17 år gamla, men det fanns även exempel på betydligt yngre brudar. Mer än tusen barn som var 14 år eller yngre ingick äktenskap under den undersökta perioden.

De yngsta brudarna var tre 10-åriga flickor i Tennessee som gifte sig med män som var 24, 25 och 31 år gamla. Den yngsta brudgummen var en 11-årig pojke som ingick äktenskap med en 27-årig kvinna i samma delstat.

Bara 14 procent av de underåriga gifte sig med andra underåriga, de flesta ingick äktenskap med personer mellan 18 och 29 år gamla.

Några av barnen giftes bort med personer som var flera decennier äldre. Så var fallet med en 14-årig flicka som stod brud tillsammans med en 74-årig man i Alabama, och en 17-årig flicka vars make var en 65-årig man i Idaho.

Jeanne Smoot, jurist på Tahirih Justice Centre som hjälper kvinnor som lämnat våldsamma relationer och som vill förbjuda barnäktenskap, berättar för The Independent att det oftast rör sig om fattiga flickor.

– Nästan all data visar på att flickor i städer inte gifter sig unga. Flickor från medelklassen eller välbärgade familjer gifter sig inte unga. Det här är ett fenomen på landsbygden och ett fenomen kopplat till fattigdom, säger hon till tidningen.

För bara några veckor sedan ändrade New York sin lagstiftning så att inga unga under 17 år numera får gifta sig i delstaten. Fallen mellan 17 och 18 år prövas individuellt. Den tidigare, nästan 80 år gamla, lagstiftningen i delstaten gjorde det då möjligt för barn så unga som 14 år att ingå äktenskap.

 LÄS MER: Varje minut tvingas 26 flickor gifta sig 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset