Enligt en ny studie kan duvor lära sig att skilja på olika ord. Bilden är ett montage.
Enligt en ny studie kan duvor lära sig att skilja på olika ord. Bilden är ett montage.

Duvor verkar kunna läsa. Eller nästan i alla fall, enligt en ny studie kan fåglarna lära sig att känna igen ord. Det är första gången en icke-primat visat sig ha möjligheten att känna igen bokstäver.

Dags att börja dela morgontidningen med duvan på bänken bredvid?

En forskargrupp i Nya Zeeland har lärt ett gäng duvor om stavning och engelska ord. Deras studie publicerad i tidskriften ”Proceedning of the national academy of sciences” och uppmärksammats av Huffington Post

Det är första gången en studie kunnat visa att en icke-primat har en ortografisk hjärna, vilket innebär en hjärna som har förmågan att känna igen bokstäver.

Duvorna förstår kanske inte ordens betydelse, men de kunde skilja riktiga ord från icke-ord genom att se orden och välja det rättstavade. Om ett ord är rättstavat har duvan lärt sig att picka på det ordet. Men om det är felstavat ska duvan picka på en stjärna på skärmen. Gör den rätt får den mat. Och efter lite träning verkar duvorna förstått och kunnat skilja de rättstavade orden från icke-orden, enligt studien.

– Förmågan att känna igen ord är en av läsandets byggstenar och det verkar som att vi delar denna förmåga med duvor, säger Damian Scarf, en av forskarna bakom studien, till Huffington Post.

►LÄS MER: Forskning: Fåglar sover i luften

Att göra dessa studier på duvor kan hjälpa forskare att gå bakåt i tiden och få mer information om vår evolutions tidigare stadier.

Duvorna i studien kan såklart inte stava och läsa utan har fortfarande mycket begränsat vokabulär – de har lärt sig att välja ut runt 60 av 8 000 icke-ord. Men enligt forskarna bygger denna blygsamma förmåga att läsa inte bara på att duvorna lärt sig de mönstrena av orden. Utan fåglarna verkade lära sig vissa regler när det kommer till hur ord är uppbyggda, som att vissa bokstavspar.

►LÄS MER: Quiz: Kan du fylla i de här svenska ordspråken?

I videon nedanför kan du se hur en duva lär sig se skillnad mellan ord och slumpmässigt ihopsatta bokstäver. Duvan pickar antingen på ordet, om det är ett ord, eller på stjärnan om det inte är ett riktigt ord. Gör den rätt belönas den med mat.   

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset