E-cigaretter är 95 procent mindre farliga än vanliga cigaretter, och kan vara ett bra sätt för rökare att minska sin tobakskonsumtion. Det visar en undersökning gjord av den brittiska myndigheten Public health England.

2,6 miljoner britter använder sig av e-cigaretter, det vill säga batteridrivna apparater som liknar cigaretter. E-cigaretten ”röks” som en vanlig cigarett men istället för rök andas du in en blandning av vattenånga, propulenglykol och eller glycerol och smakämnen. I Sverige får inte e-cigaretter innehålla nikotin, någonting som däremot är vanligt i till exempel England.

I en ny studie som genomförts av den brittiska myndigheten Public health England (PHE) menar myndigheten att e-cigaretter kan komma att bli utskrivna till rökare som vill sluta.

► LÄS MER: E-cigg med knark kan lura unga

Enligt PHE är e-cigaretter nu Englands populäraste metod för att sluta röka, och enligt myndigheten är e-cigaretter inte heller särskilt farligt. I rapporten skriver myndigheten att e-cigaretter är ungefär 95 procent mindre farliga än vanliga cigaretter, även om de medger att effekterna över tid inte är helt bekräftade.

Bland annat finns det enligt myndigheten ingen risk för nikotinförgiftning, drabbar inte människor i omgivningen och innehåller inte flera av de kemikalier som i vanliga cigaretter kan orsaka lungcancer och hjärtsjukdomar.

PHE hoppas kunna skriva ut e-cigaretter på recept så tidigt som 2016.

► LÄS MER: Brandmyndighet: E-cigarett exploderade – man dog

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om e-cigaretter