Cigaretter kan vara mer beroendeframkallande än man tidigare trott.
Cigaretter kan vara mer beroendeframkallande än man tidigare trott.

Nästan 69 procent av de som testar en cigarett blir sedan regelbundna rökare. Det visar en ny studie som därför påtalar vikten av förebyggande åtgärder.

Mer än två tredjedelar av de som testat en cigarett blir sedan regelbundna rökare. Det visar en ny studie som publiceras i tidsskriften Nicotine and Tobacco Research, enligt The Guardian.

Studien baseras på svar från mer än 216 000 personer i Storbritannien, USA, Australien och Nya Zeeland. Resultaten visar att 60 procent testat att röka en cigarett, varav nästan 69 procent uppger att de därefter, åtminstone under en period, övergått till att röka dagligen.

LÄS MER: Japanskt företag ger icke-rökare sex dagars extra semester – för att kompensera för rökpauser

– Resultatet visar att åtgärder som förebygger att unga kommer i kontakt med cigaretter därför är en bra idé, säger Peter Hajek, en av författarna av rapporten, stationerad vid Queen Mary University of London.

Samtidigt poängteras att resultaten bara är ett ungefärligt mått på hur beroendeframkallande cigaretter är. Det eftersom datan bygger på självrapportering och därför är beroende av att personerna verkligen svarat sanningsenligt.

LÄS MER: Det här händer i kroppen när du slutar röka eller snusa

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset