Forskare har hittat orsaken till att patienter drabbas av allergiska besvär av kött. Samtliga patienter med diagnosen hade också fått fästingbett.

Nässelutslag, magproblem och andningssvårigheter. Det är några av de symtom som kan drabba den som är köttallergiker. Men ingen har tidigare vetat vad som orsakat köttallergi. Med hjälp av fyra års kliniska tester har nu Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och hennes kolleger lyckats lista att fästingbett kan ligga bakom, skriver Dagens Nyheter.
– Vi upptäckte tre fall 2009. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset, till tidningen.

Patienterna har nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor.

Sambandet med fästingbett kunde klarläggas genom att forskarna identifierade antikroppar hos patienten mot kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas tarmkanal. Denna kolhydrat finns även i kött.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset