En brittisk forskargrupp menar att kvinnor kan dricka måttligt med alkohol under graviditeten.
En brittisk forskargrupp menar att kvinnor kan dricka måttligt med alkohol under graviditeten.

Gravida kvinnor kan dricka alkohol – inom rimliga gränser och bara ibland.

Det hävdar en brittisk forskargrupp som studerat barn till kvinnor som konsumerat måttliga mängder alkohol under graviditeten. En dansk undersökning har tidigare dragit samma slutsats när man studerade femåringar. Barn till danska mammor som druckit måttligt under graviditeten låg enligt forskarna på samma nivåer som jämnåriga i fråga om intelligens, självkontroll och uppmärksamhet.

I den brittiska studien, som refereras av Time Magazine, genomgick 7 000 tioåringar olika balanstester. Det visade sig att barn till kvinnor som druckit ett glas vin eller öl vid tre till sju tillfällen under 18:e graviditetsveckan till och med hade bättre resultat i testet än barn till mammor som avstått helt. Forskarnas förklaring är att mammorna i måttlighetsgruppen var mer välutbildade och hade bättre ekonomi, vilket kan ha påverkat barnens uppväxt.

Samtidigt betonar man att alkoholkonsumtion under graviditeten alltid innebär en risk för fostret och det säkraste för blivande mammor är att avstå helt.

Det finns absolut inga bevis för att exempelvis vin är bra för gravida kvinnor, framhåller forskarna. Inte heller finns det någon säker gräns för alkoholintag under graviditeten.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset