Det är inte bara människor och schimpanser som använder sig av sina ansiktsuttryck för att kommunicera med varandra. Enligt en ny studie gör även hästar det.

Hästar är mer mänskliga än vad du kan tro. I alla fall enligt en ny studie som genomförts av forskare vid Sussex universitet och nyligen publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Tidigare har man bara kunnat koppla samman smärta med ett visst ansiktsuttryck hos hästar, men forskargruppen skapade genom sin studie ett så kallat Facial action coding system (FACS), som sammanställer olika möjliga ansiktsuttryck, för hästar.

► LÄS MER: Hästen som har en häst på sig

Den nya studien visar att hästar använder sig av både näsborrarna, läpparna och ögonen för att förändra sina ansiktsuttryck i olika sociala situationer.

– Hästar är visuella djur, med bättre syn än katter och hundar. Trots det har forskare ofta förbisett deras användning av ansiktsuttryck. Det som förvånade oss var hästars rika repertoar av komplexa ansiktsrörelser och hur mycket de påminner om människors, säger kognitionsforskaren Jennifer Wathan som är medförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu tydligare försöka koppla samman hästars olika ansiktsuttryck med olika känslouttryck för att bättre förstå hur hästar kommunicerar med varandra.

► LÄS MER: Man försökte ha sex med häst – fick benet avsparkat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur