Koffein är en starkt antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt.
Koffein är en starkt antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt.

Tre koppar om dagen kan minska förmaksflimmer, enligt ny forskning från Australien.

Australiensiska forskare har tittat på sambandet mellan koffeinintag och hjärtrytmrubbningar. Nästan 230 000 personer ställde upp i studien och forskarna märkte att frekvensen av förmaksflimmer minskade med 6 procent bland regelbundna kaffedrickare. I ytterligare en studie med 116 000 personer minskade förmaksflimmer med 13 procent, rapporterar SVT.

– Och resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, till SVT.

LÄS MER: Tre koppar kaffe – mer nytta än skada

Koffein är en stark antioxidant, vilket kan vara en förklaring till att kaffe kan ha en skyddande effekt. Koffein blockerar även effekten av adenosin, som är en kemikale som kan orsaka förmaksflimmer.

LÄS MER: Nya tvånget i Kalifornien: Måste varna för cancer – på kaffe

Forskarna uppmanar dock att undvika energidrycker, då de innehåller mer koffein än vad som är bra för kroppen. En kopp kaffe innehåller cirka 95 milligram koffein medan energidryck kan innehålla upp till 500 milligram. 300 milligram, eller tre koppar kaffe, kan dock vara mycket bra för hälsan, enligt studien.  

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset