Värmeslag är farligt för äldre. Men forskare har nu kunnat visa att måttlig kyla bidrar till flest dödsfall.
Värmeslag är farligt för äldre. Men forskare har nu kunnat visa att måttlig kyla bidrar till flest dödsfall.

En köldknäpp är 20 gånger dödligare än en värmevåg. Det visar en ny omfattande studie där bland annat Sverige ingår.

Vid extremt varma somrar varnar myndigheter ofta äldre personer att ta det lugnt i värmen. Men intensiv värme är inte så dödlig som man tidigare trott, visar en ny forskningsrapport som publiceras i tidskriften The Lancet.

Istället är det farligare med kyla. Studien, som utförts i 13 länder, där bland annat Sverige ingår, visar att kallt väder är 20 gånger dödligare än varmt väder.

– Det är ofta så att folk antar att extremt väder står för flest dödsfall, där den senaste forskningen har fokuserat på effekterna av extrema värmevågor, säger Antonio Gasparrini, som är en av huvudförfattarna till studien, enligt The Guardian.

Det forskarna har samlat in är dödsfall från 1985 till 2012. Över 74 miljoner dödsfall – den största datamängd som någonsin samlats in enligt forskarna.

►LÄS MER: Kyla ger värme och kärlek i norr

– Majoriteten av dödsfallen inträffade faktiskt under måttligt varma och kalla dagar, säger Antonio Gasparrini enligt tidningen.

Under 2003 inträffade en enorm värmebölja i Europa som dödade 70 000 personer, varav 15 000 var äldre människor i Frankrike. Värmeböljor kan orsaka många dödsfall när de väl inträffar men är inte överlag farligast, säger forskarna. 

Studien visar att 7,71 procent av dödsfallen orsakades av temperaturer som var för höga eller låga. Kyla orsakade 7,29 procent av dödsfallen medan värme orsakade endast 0,42 procent av dödsfallen.

Länderna som studerades var Australien, Brasilien, Kanda, Kina, Italien, Japan, Sydkorea, Spanien, Taiwan, Storbritannien, USA och Sverige.

►LÄS MER: Värmen kan döda hunden – kolla hur varmt 20 grader blir i bilen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset