På Karolinska institutet pågår en studie där man provar att sänka testosteronhalten hos personer som har sexuell dragning till barn.
På Karolinska institutet pågår en studie där man provar att sänka testosteronhalten hos personer som har sexuell dragning till barn.

Förra året dömdes 250 personer för sexbrott mot barn. På Karolinska institutet pågår en studie kring effekten av kemisk kastrering av pedofiler, skriver Dagens Nyheter.

Preparatet som används i studien är Degarelix, som vanligtvis används vid behandling av prostatacancer. Användningen av preparatet i studien innebär att sänka testosteronhalten i kroppen och därmed även sexlusten, skriver Dagens Nyheter. Hög sexlust anses vara en av faktorerna vid pedofili, men även nedsatt självregleringsförmåga och brist på empati. Samtliga regleras av testosteron och en sänkning av hormonhalten kan ha en effekt. 

– Sexuella övergrepp mot barn är ett stort samhällsproblem som har varit svårt att få bukt med. En rimlig strategi är att de som har det problemet får behandling och hjälp av sjukvården och att det är där som en riskreducerande behandling kan ske, säger Christoffer Rahm, specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge till Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Antalet anmälda sexbrott mot barn på nätet ökar

Dosen av preparatet tar 3-4 dagar innan den får verkning, sedan håller effekten i sig i 3-4 månader. Hitills har sex personer deltagit, de har själva uppgett att tankarna på sex har minskat eller försvunnit. 

Behandlingen ska inte ses som ett botemedel, utan snarare som en dämpning av riskfaktorerna bakom pedofili. 

Studien kommer att pågå i tre år. De som ingår är inte dömda för sexbrott sedan tidigare utan har erbjudits att delta när de sökt hjälp för sitt sexuella mönster via hjälptelefonen Preventell, skriver tidningen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Hälsa