Schweiziska forskare har kommit fram till att skägg är mindre hygieniska och innehåller fler bakterier än pälsen hos hundar.
Schweiziska forskare har kommit fram till att skägg är mindre hygieniska och innehåller fler bakterier än pälsen hos hundar.

Är du noggrann när du ansar ditt skägg? Det bör du vara. I en ny studie från schweiziska läkarkliniken Hirslanden slår forskare fast att ett skägg innehåller fler bakterier än en hundpäls.

I den färska studien hade forskare samlat in prover från 18 män med skägg, i åldrarna 18 till 76, samt prover från pälsen på 30 hundar.

Det visade sig att samtliga skägg innehöll höga bakterienivåer och i hälften av dessa hittade man även kryp som kan vara rent hälsofarliga för människor.

I hundarnas fall hade endast 23 av 30 samma bakterienivåer i sin päls.

LÄS MER: Beviset för att skägg gör alla män snyggare

”Hundar lika renliga som skäggiga män”

Målet med studien var att undersöka om människor riskerar att smittas att sjukdomar som hundar bär på, genom att använda en röntgenapparat som även använts vid veterinärundersökningar.

– Med den här undersökningen som grund kan vi konstatera att hundar bör anses vara minst lika renliga som skäggiga män, säger Andreas Gutzeit, professor vid kliniken, till Daily Mail.

Det ska tilläggas att studiens urval var litet till antalet, och debatten kring hur hygieniskt det är att ha skägg har pågått under en längre tid. För några år sedan visade en mikrobiolog i USA att skägg är smutsigare än toaletter, en slutsats som fick stark kritik från den svenska bakteriologiprofessorn Agnes Wold.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skägg