Att utsättas för mobbning som barn leder till sämre psykisk hälsa än att ha blivit utsatt för vanvård av sin förälder. Det visar en ny studie från den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Enligt skolverket har 7-8 procent av Sveriges skolelever blivit utsatta för mobbning. Och nu visar en ny studie att mobbning kan vara värre än vad forskare tidigare har trott.

I en forskningsstudie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Psychiatry har forskare över tid jämfört den psykiska hälsan hos drygt 5 000 personer i USA och Storbritannien. Målet var att jämföra den psykiska hälsan de hade som vuxna och om de blivit mobbade eller vanvårdade som barn.

Studien visar att personer som blivit mobbade som barn har en mycket sämre psykisk hälsa än personer som blivit vanvårdade av sina vuxna. De har i en högre grad ångest, lider oftare av depression och tänker oftare självmordstankar.

► LÄS MER: Meddelanden till unga som begått självmord ska stoppa mobbning

Att ha blivit vanvårdad i sig ska enligt studien inte påverka den psykiska hälsan nämnvärt, men vanvårdade barn är enligt studien mer utsatta för mobbning än barn som inte vanvårdats.

Zelma Fors är psykolog och har forskat mycket om hur mobbning kan påverka barn och ungdomars psykiska hälsa. Hon säger till Metro att det är mycket möjligt att studiens resultat stämmer.

– Du kan som skolelev redan från nollan hamna i en situation där du blir utsatt av mobbare, och detta kan pågå till årskurs 9 när du inte längre måste gå i skolan. Blir man dåligt behandlad av sina föräldrar finns det alltid små öar. Man kanske har ett syskon eller en släkting som man kan få kontakt med. Där kan det finnas ett skydd.

Att mobbning är någonting som på sikt påverkar den som blivit mobbad negativt råder det enligt Zelma Fors ingen tvekan om.

– Säger någon att man är ful och tjock uppfattar man sig som det. När det här hatet börjar riktas mot en själv leder det till starka och stora skador som kan leda till självskadebeteende och självmordtankar, säger hon till Metro.

Enligt Zelma Fors har det skett mycket bra inom mobbningsdiskussionen under 2000-talet, men hon menar att det är ett problem att det ofta bara är individuella händelser som lyfts fram snarare än hur individer faktiskt påverkas av mobbningen.

– Både du och jag klarar av en kränkning. Men tänk dig att leva nio år i ett sammanhang där du ständigt är hotad. Man blir väldigt traumatiserad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset