Frågan om mobiltelefoner i skolmiljön har länge debatterats.
Frågan om mobiltelefoner i skolmiljön har länge debatterats.

Elever på skolor som har infört mobilförbud får högre betyg, visar en ny studie från London School of Economics.

Frågan om mobilförbud i skolan har de senaste åren väckt debatt i Sverige. I höstas gick den då sittande alliansregeringen ut med att de ville skärpa reglerna gällande mobilanvändningen i skolan.

En fråga som den nuvarande regeringen, med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i spetsen, har meddelat att de fortsätter att utreda.

Politikerna får uppbackning av en brittisk studie som nyligen publicerades av Centre for Economic Performance. Enligt studien har mobilförbud en märkbart positiv inverkan på studieresultatet.

Provresultaten för 16-åringar som gick i brittiska skolor som förbjudit mobiltelefoner gick upp med 6,4 procentenheter, rapporterar The Guardian. Enligt forskarna bakom studien var det de elever med lägst betyg som höjde sig mest av ett mobilförbud.

I Sverige får läraren ta mobiltelefonen från en elev, men först när det har stört undervisningen. I utredningen som lades fram i höstas rekommenderade regeringens utredare att läraren skulle kunna ta mobiltelefonen i förebyggande syfte.

– Ett kraftfullt slag i luften, sa Lärarförbundets dåvarande ordförande Eva-Lis Sirén i Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset