Nästan hälften av de svenska männen, 48 procent, tittar på sidor med sexuellt innehåll jämfört med 12 procent av kvinnorna. Arkivbild.
Nästan hälften av de svenska männen, 48 procent, tittar på sidor med sexuellt innehåll jämfört med 12 procent av kvinnorna. Arkivbild.

Par som börjar titta på porr är dubbelt så benägna att skilja sig. Det visar en stor studie genomförd vid University of Oklahoma. Studien är den första som över tid analyserar hur porrtittande påverkar äktenskapsstabilitet.

30 procent av de svenska internetanvändarna använder sig av internet för att titta på sajter med sexuellt innehåll, någonting som ökar med ett par procentenheter årligen. Detta enligt den senaste upplagan av studien Svenskarna och internet, som varje år genomförs av Internetstiftelsen i Sverige. Nästan hälften av männen, 48 procent, tittar på sidor med sexuellt innehåll jämfört med 12 procent av kvinnorna.

LÄS MER: Så många fler män än kvinnor tittar på porr

Porrtittandet i Sverige ökar alltså, och enligt en studie genomförd vid University of Oklahoma i USA kan porrtittande påverka äktenskaps stabilitet negativt.

Studien, genomförd av sociologerna Samuel L. Perry och Cyrus Schleifer och som publicerats i The Journal of sex research, har tittat på hur ungefär 2 000 par över tid konsumerat pornografi och huruvida de skilt sig under perioden. Studien visar att gifta amerikaner som börjar kolla på porr i allmänhet är dubbelt så benägna att skilja sig jämfört med personer som inte börjar titta på porr.

Framför allt är det unga och lyckliga par som verkar påverkas negativt av porrkonsumtion, medan äldre par och olyckligare par inte gör det. Bara sex procent av paren som var 20 år gamla och inte konsumerade porr skiljde sig under studieperioden medan 51 procent av de som började se porr gjorde det. För de som är 50 år och äldre verkar inte porrkonsumtionen påverka äktenskapsstabiliteten.

Studien visar också att det är kvinnor som slutar kolla på porr som blir minst benägna att skilja sig, relativt sett. Män som slutar kolla på porr påverkas i en mycket mindre grad än vad kvinnor gör.

LÄS MER: Sluta moralisera om porr – de flesta kollar på det och det är inte skadligt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om internet