Ny forskning visar att det är bra att sova ut under helgen, ifall du har missat några timmars sömn under veckan.

Tidigare har man funnit att risken för dödlighet ökar ifall man sover färre än fem timmar per natt och fler än åtta. Men nu visar ny forskning att det går att ta igen de timmarna du inte sovit, berättar Vetenskapsradion.

– Det verkar som om man kan kompensera genom att sova längre på helgen, vilket är bra för många, säger Torbjörn Åkerstedt, som är professor i psykologi och ligger bakom studien, till Vetenskapsradion.

LÄS MER: 13 tips som hjälper dig att maximera din sömn

Totalt har 43 000 personer i Sverige studerats. De kom fram till att personer upp till 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden. Sov de färre än fem timmar eller över åtta ökade risken för att dö.

– Nu ska man inte vara orolig om man tillhör de här kategorierna för risken är ändå ganska måttligt förhöjd, men det är en tydlig risk, säger Torbjörn Åkerstedt till Vetenskapsradion.

LÄS MER: Experten: Därför är du trött – trots att du sover mycket

Forskarna kunde se att det gick att motverka den ökade dödligheten för de som sover färre än fem timmar genom att sova ut under helgen.

– Det här är ju ett argument för att ligga och tryna hela helgen. Det finns säkert en övre gräns, men det är varje fall bättre att öka på lite på helgen än att inte göra det alls, säger Torbjörn Åkerstedt till Vetenskapsradion.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset