Ensamstående mammor löper en högre risk att bli sjuka, enligt en ny studie.
Ensamstående mammor löper en högre risk att bli sjuka, enligt en ny studie.

Ensamstående mammor löper större risk att bli sjuka senare i livet än andra mammor. Och speciellt stor risk är det i länder som Sverige och Danmark, visar en ny studie.

Enligt en studie som publiceras i Journal of Epidemiology & Community Health är Sverige ett av de sämsta länderna att vara ensamstående mamma i.

I undersökningen framgår att kvinnor som är mellan 16 och 49 år och lever ensamma med sina barn löper en ökad risk att senare i livet få sjukdomar.

Metro har tidigare skrivit om att Sverige är ett av de bästa länderna att föda barn i. Där ligger Sverige högt rankat tillsammans med de andra nordiska länderna.

I denna studie fann forskarna att ensamstående mammor, framförallt de som får ett barn före de är 20 år, har stor risk för dålig hälsa längre fram i livet, skriver Daily Mail.

– De kan till och med få en utanförkänsla, för att de får prioritera bort det sociala umgänget till exempel. Man ska klara av vardagen som den är, med jobb och hämta och lämna på fritids och dagis, säger Catarina Danso, till P3 Nyheter.

Hon är ordförande för den ideella organisationen Makalösa Föräldrar. Catarina Danso kan se att ensamstående mammor har en sämre hälsa än mammor som lever i tvåsamhet.

Utöver Sverige så hamnade länderna USA, England och Danmark på en bottenplacering i undersökningen, som gjordes i 13 länder. En orsak till sämre hälsa kan vara dålig ekonomi, vilket kan vara fallet för ensamstående mammor, skriver Daily Mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset