Svårt med motivationen inför träningspasset? Varför inte förena nytta med nöje – så kan du träna dig till orgasm.

Att samlag även kan ger motion som en positiv bieffekt är redan känt. Men nu har en studie visat på det omvända förhållandet: Vissa typer av fysiska övningar kan ge kvinnor orgasm – utan att de ens fantiserar om sex. 

Enligt en studie, publicerad i Sexual and Relationship Therapy, är 15 procent av kvinnorna kapabla till den här formen av sexuell njutning. Studien gjordes i enkätform, där frågorna besvarades via internet. Svaren som kom in överraskade initiativtagarna vid Health Promotion vid Indiana University. På frågan om de deltagande kvinnorna någon gång fått orgasm under träning svarade 124 ja. Nästan dubbelt så många, 246 kvinnor, hade upplevt sexuell njutning genom träning. 

– Det tyder på att orgasm inte nödvändigtvis behöver vara kopplad till en sexuell situation, och det kan också lära oss mer om de kroppsliga processerna bakom den kvinnliga orgasmen, säger Debby Herbenick, chef för Center for Sexual Health Promotion vid Indiana University till International Planned Parenthood Federation, IPPF.

Deltagarna uppmanades att lämna så mycket detaljer som möjligt om hur de tränat, hur länge och så vidare. Vanligast var att orgasmen inträffade under övningar där magmuskler var inblandade. Mest effektiv tycks den så kallade "kaptenstolen" vara – en övning där man med hjälp av arm- och ryggstöd häver  upp benen i en sittställning. Vanliga hederliga situps funkade också, fast det händer inte efter en eller två.

– Ofta är det på nummer 15 eller 30, säger Debby Herbenick.

Det verkar också krävas en viss regelbundenhet i motionsvanorna. Nästan varannan av de kvinnor som upplevde sexuell njutning under träning hade tränat mer än 10 gånger.

Än så länge finns lite forskning i ämnet och exakt vilka fysiska processer som sätter igång orgasm under träning är inte belagt. Men kanske kan rönen tjäna som en extra morot när det känns motigt att gå till gymmet efter en lång och stressig dag?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset