Forskare varnar för användning av paracetamol under graviditeten.
Forskare varnar för användning av paracetamol under graviditeten.

Forskare vid Edinburghs universitet tittade på hur bland annat äggstocksvävnad och spermieproducerande celler reagerade på paracetamol och ibuprofen.

Om paracetamol hade använts under graviditeten fann forskarna att äggstocksvävnaden innehöll 40 procent färre äggproducerande celler. Ibuprofen halverade antalet celler. När det gäller spermieproducerande celler minskade dessa med cirka 25 procent, rapporterar SR.

Upptäckten stöttas av tidigare forskning.

– De här fynden ligger i linje med vad som tidigare visats. Användning av den här typen av mediciner under graviditet har kopplats dels till könsutveckling hos barn, men också till neurokognitiva effekter, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SR.

LÄS MER: Här är skillnaden mellan paracetamol och ibuprofen

Carl-Gustaf Bornehag har själv forskat på effekten av paracetamolanvändning under graviditeten och varnar för att använda värktabletter under graviditeten.

– Vi har i dag inte tillräckligt med underlag för att hävda att det här är farligt. Men jag tycker ändå det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset