Huruvida vegetarisk kost är det mest hälsosamma alternativet eller inte har det debatterats om en hel del genom åren. Nu visar en ny studie att vegetarisk kost kan kopplas till depression, skriver Forbes.

Författarna till studien från University of Bristol studerade 9 700 män i Storbritannien, samtliga gifta med en gravid partner, i den långsiktiga studien om föräldrar och barns hälsa. Av dessa män var 350 stycken vegetarianer eller veganer (de slogs ihop för att det var få veganer). Studien visar att det var större sannolikhet för männen som åt vegetarisk eller vegansk kost att drabbas av depression, jämfört med icke-vegetarianer.

LÄS MER: Nej, sojamjölk skadar inte din hälsa allvarligt

Trots uppenbara hälsofördelar med att vara vegetarian finns det en del som visar på varför vegetarianer och veganer är mer benägna bli deprimerade. Deras intag av omega-3-fettsyror, vitamin B12 och folat kan enligt författarna till studien vara lägre än hos köttätare, och brister i dessa ämnen har alla varit förknippade med depression. Detsamma gäller järn och zink. Författarna menar också bland annat att vegetarianer kan ha ett högre intag av omega-6 fettsyror, som också har kopplats till depression.

Eftersom att studien är liten och bara genomförd på män behövs det ett mycket större urval av både män och kvinnor för att dra några konkreta slutsatser, skriver Forbes.

Däremot kan studien vara en bra påminnelse att se till att ha koll på att man får i sig alla väsentliga ämnen som kroppen behöver.

LÄS MER: Här är fem saker som du trodde var helt vegetariska – som inte alltid är det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset