Enligt en ny studie minskar sömnmängdens med åldern.
Enligt en ny studie minskar sömnmängdens med åldern.

En ny studie visar att vi verkar bli piggare ju äldre vi blir, trots att vi generellt sover sämre.

Cirka 8000 personer, mellan 18 och 68 år, deltog i studien som baserades på deras upplevelser av utmattning, trötthet och sömn under en åttaårsperiod. Forskarna kom fram till att även om vi generellt sover sämre, så blir vi piggare ju äldre vi blir, rapporterar SVT.

– Tröttheten minskar med ökad ålder och känslan av att vara återhämtad ökar. Det kan vara en tröst att veta, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet, Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien till SVT.

LÄS MER: Ny studie: Sov ut under helgen – och lev längre

Vad det här beror på vet inte forskarna ännu. Men en teori är att vi inte behöver lika mycket sömn som barn, då vi inte växer eller lär oss lika mycket nya saker.

– Sömnmängdens betydelse minskar med ökad ålder. Vi tolkar det som att de flesta äldre ändå får den sömn de behöver medan yngre har problem med detta, säger Torbjörn Åkerstedt till SVT.

LÄS MER: 13 tips som hjälper dig att maximera din sömn

En annan teori är att vi helt enkelt blir mer toleranta mot sämre sömn ju äldre vi blir.

– Hur djupt man sover går ganska tydligt ner när man blir äldre men samtidigt upplever man mindre trötthet. Det kan vara så att stressen, prestationsångesten och antalet utmaningar man ställs inför minskar när man blir äldre och att man därför känner sig piggare trots mindre sömn, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, till SVT.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset