Vatten på flaska kan innehålla höga halter av mikroplaster, visar en ny studie.
Vatten på flaska kan innehålla höga halter av mikroplaster, visar en ny studie.

Vatten som köps på flaska kan innehålla höga halter av mikroplaster. Det visar en ny studie som gjort av journalistnätverket Orb. Resultaten ifrågasätts av tillverkarna själva.

Ett forskningsteam har, på uppdrag av journalistnätverket Orb, gjort en omfattande undersökning av plastinnehållet i det vatten som säljs på flaska, skriver SVT.

Fler än 250 vattenflaskor från elva olika företag, inköpta i fem världsdelar, undersöktes i studien. Resultatet? I 93 procent av flaskorna hittades spår av mikroplast.

– Om resultatet stämmer är det höga värden. Mikroplast hör inte hemma i dricksvatten, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog på Svenska Miljöinstitutet, till SVT.

LÄS MER: Beslutet: Mikroplaster i kräm och schampo förbjuds

Halterna av plast varierade stort från märke till märke. I San Pellegrinos vatten hittades till exempel upp till 74 partiklar per liter vatten, i Evians upp 256 partiklar. Största boven i dramat var Nestlés Pure Life, med värden på mellan 6 och 10 390 plastpartiklar.

Nestlé själva menar att metoden som använts i studien är tvivelaktig. De medger att de har hittat plastartiklar i sitt vatten, men långt under de värden som studien visar. Även Kerstin Magnusson har vissa invändningar mot resultatet, eftersom den spårningsvätska som används för att hitta plasten kan fastna även på andra partiklar.

– Risken finns att de partiklar som analyserats är något annat än plast. Jag ställer mig därför lite tveksam till resultatet, säger hon till SVT.

LÄS MER: Nya upptäckten: Larven som äter plast

Det är i dagsläget oklart vilken påverkan förtäring av mikroplaster i små mängder har på kroppen. Enligt livsmedelsverket kan man inte kalla det en hälsorisk.

– Utifrån dagens kunskapsläge går det inte att säga att det är någon hälsorisk. Dessutom tror jag att resultatet i studien bara pekar på att vi har den här typen av mikropartiklar överallt i vår miljö, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Inga svenska märken ingick i studien.

Mikroplaster är ett samlingsnamn på plastpartiklar som är mindre än fem millimeter stora.

Orb media  är ett fristående nätverk av internationella journalister som bland annat samarbetar med public service-bolag i flera länder.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset