Ericsson vill ge alla datafiler ett eget id-kort för att stoppa hackers och nättroll. Tekniken skulle även ha hindrat Snowden från att avslöja USA:s massavlyssning.

Alamy
En ny uppfinning kan göra det nästintill omöjligt att vara anonym på nätet. Det skulle stoppa nättroll, men även visselblåsare.

En ny uppfinning kan i teorin göra det nästintill omöjligt att vara anonym på internet – vilket i sin tur skulle sätta rejäla käppar i hjulen för kriminella hackers som bryter sig in i servrar, och dessutom hjälpa till att avslöja trollen som skriver hotfulla mejl och kommentarer.

►LÄS MER: Storsvindlaren: Nättroll vill fly sina tråkiga liv

Det svenska telekombolaget Ericsson har tillsammans med ett estniskt företag utvecklat en teknik som id-märker varje datafil med tre unika kännetecken: tiden då den skapades, ett matematiskt bevis för att filen inte ändrats eller manipulerats och vem som skapade den.

►LÄS MER: Baseballstjärna straffade nättroll

Även visselblåsare ligger pyrt till. Amerikanen Edward Snowden, som laddade ned hemliga filer från landets säkerhetstjänst och avslöjade massavlyssningen av internettrafik och telefoner, ändrade i loggfilerna för att sopa igenom spåren.

►LÄS MER: Nätneutralitet säkrad i USA

– Snowden hade upptäckts direkt med det här systemet, säger Stefan Jung, chef för Ericssons säkerhetsprodukter.

Betyder det här slutet för anonymitet på internet?

– Det beror på hur tekniken implementeras. Den behöver nödvändigtvis inte användas på det sättet. Vi ser snarare detta som ett sätt att se till att den personligt identifierbara informationen hanteras rätt i förhållande till lagar och regleringar samt att det går att bevisa, vilket är i princip omöjligt i dag.

Piratpartiet: Myndigheterna vill stoppa läckor

Piratpartiets talesperson Gustav Nipe är oroad över Ericssons nya teknik som enligt honom efterfrågas av myndigheter och företag som vill stoppa läckor i kölvattnet av visselblåsarens Edward Snowdens avslöjanden. Nipe tror även att tekniken kan göra det svårare att behålla det journalistiska källskyddet. Dessutom säger han att den kan drabba vanliga internetanvändare.
 
 
– Människor har ett behov av en privat sfär och att kunna ställa frågor som uppfattas som pinsamma ­eller lufta åsikter som inte är socialt acceptabla i dag. Det finns de som skriver om homo­sexualitet på Flashback som inte har kommit ut ur garderoben, för dem är det kanske inte så kul att det finns en massa människor som ges den här möjligheten.
 
 
Hur ska man stoppa trollen?
 
– Det finns inget tekniskt problem för att lösa majoriteten av näthatandet i Sverige, det är ett priori­teringsproblem för polismyndigheten.
Ulf Palm/TT

Gustav Nipe, talesperson för Pirat partiet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset