Det nya systemet heter Elisa och har hittills analyserat 1400 prover.
Det nya systemet heter Elisa och har hittills analyserat 1400 prover.

Rättsmedicinalverket jobbar sedan en månad tillbaka med nya droganalyser av blodprover. Droganalyserna ska hjälpa polisen att snabbare upptäcka olagliga substanser i blodet.

Nu går det att upptäcka droger i blodet med tio gånger lägre koncentrationshalt och i mindre mängder än tidigare. Rättsmedicinalverket hoppas att de nya systemet ska bidra till att klara upp fler narkotikarelaterade brott, samt att arbetet blir mindre resurskrävande.

– Ja, det är lättare att se även låga koncentrationer av de här substanserna i blodet. Det kan vara bra, för även vid låga koncentrationer eller på terapeutiska nivåer, så påverkar de vår förmåga att framföra ett fordon, säger Robert Kronstrand till SR.

LÄS MER: Över 50 personer gripna i stor polisinsats – vapen och narkotika beslagtaget

Det nya systemet heter Elisa och har hittills analyserat 1400 prover. Tolv olika substanser kan identifieras med de nya testerna, rapporterar SR

– Vi kan utöka panelen med vilka droger som vi analyserar i blodprover redan från början nu. De här metoderna är mycket känsligare än tidigare, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket i Linköping till SR.

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset