Mariestads statyer har fått väskor.
Mariestads statyer har fått väskor.

Har du märkt något konstigt med landets statyer? Efter Växjös nej till en staty av kvinnan med handväskan börjar nu bilder av statyer med väskor dyka upp i sociala medier.

Privat
Extraprydnad.
Privat
Inte bara tanter får väskor.
Anna Ehnsiö

Fågelmannen i Arvika har fått en väska.

Petra Guteskär Nidsjö

Slite på Gotland.

En ny trend har spridit sig över Sverige – att hänga väskor på statyer.

I veckan väckte Växjö kommun debatt när man tackade nej till att resa en staty av den kända bilden med en kvinna som håller på att slå en nazist i bakhuvudet med en handväska.

►LÄS MER: Politiker stoppar tant slår nazist-statyn: "Demokrati måste få råda"

Konstnären Susanna Arwin kommenterade då att hon inte trodde att sista ordet var sagt och det har visat sig stämma – åtminstone om man ser till landets statyer.

I fredags dök det upp väskor på statyerna i Mariestad, en aktion i sympati med Växjö, enligt en anonym väskhängare som Metro pratat med.

– Vi tycker att Växjö skulle ha den här statyn, att den är jätteviktig. En handväska uppmanar inte till våld. Det finns ju en massa kungar som står med sablar.

►LÄS MER: Lunds kulturchef: "Statyn kan få stå i Lund"

På nätet har Växjö döpts om till Väskjö och Twitter har trenden tagit sig uttryck i form av hashtaggen #tantentillväxjö.

På Facebook har gruppen Tantfraktionen sedan december drivit en kampanj som handlar om att hänga väskor på statyer.

Ni måste ha fått ett uppsving i och med den här debatten?

– Ja, det har sidan fått, troligen för att många motsätter sig extremistförklaringar av allt vad civilkurage heter, och att det är okej när gubbar i uniform svingar fritt med vapen medan kvinnans väska förklaras som våldsamt tillhygge, säger Samira Ariadad, en av gruppens administratörer till Metro.

Är det ni som ligger bakom de här väskupphängningarna?

– Tanter i hela Sverige har på eget initiativ tagit fram sina tillhyggen och prytt landets statyer, vi är blott några få tanter som gett de en plats att lägga upp sina bilder och få ett sammanhang. 

Hur resonerar ni kring Susanna Arwins staty?

– Vi gillar idén, och tycker generellt, fler tanter på våra gator, gjutna eller organiska!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset