Polisen har fått in ett 20-tal fall där unga säger att deras mobil, men bank-id, har blivit stulet och att någon annan tagit lån i deras namn.
Polisen har fått in ett 20-tal fall där unga säger att deras mobil, men bank-id, har blivit stulet och att någon annan tagit lån i deras namn.

Polisen har upptäckt en ny form av bedrägeri där ungdomar uppger att de blivit bestulna på sina telefoner och att någon annan tagit ett lån i deras namn. Dock tror bankerna inte på deras historia och godkänner inte reklamationerna, rapporterar SVT.

Enligt polisen har de fått in ett 20-tal fall där en person, ofta född på 1990-talet, anmäler att en bankdosa eller mobiltelefonen blivit stulen och att någon annan tagit ett lån på en bank eller kreditinstitut med hjälp av det stulna föremålet.I en del fall har stölderna anmälts ett par dagar efter att lånet har genomförts. 

– Ingen av de som anmält har berättat något under utredningarna utan hållit fast vid att de själva blivit utsatta för ett bedrägeri. Men bankerna tror inte på de här historierna och godkänner inte deras reklamationer. Tyvärr står de där med en massa lån som de måste återbetala i flera år framåt, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum till SVT. 

LÄS MER: Polisen varnar för ny bluff: Läkare och polis vill lura äldre 

Denna typ av fall har enligt polisen dykt upp eftersom banker tidigare tagit på sig kostnaderna i samband med bedrägerier. Polisen misstänker att de som anmält brottet har i de flesta fall gjort upp med en medbrottsling på förhand och sedan delat på pengarna. I en del fall utesluter polisen inte att det kan vara så att personerna tagit ett lån på grund av obetalda skulder. 

LÄS MER: Falska CSN-brev i omlopp – bedragare vill lura till sig pengar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott