Svante Tidholm vill bryta trenden med frånvarande pappor. Andra bilden är en genrebild.
Svante Tidholm vill bryta trenden med frånvarande pappor. Andra bilden är en genrebild.

Bara tre procent av barn mellan 12 och 18 år väljer att prata enbart med sin pappa när de har bekymmer, enligt en undersökning från SCB. "Vi män tränas inte till att lyssna" säger pappaaktivisten Svante Tidholm.

När det gäller barn som pratar med både sin mamma och pappa är siffran relativt hög. 61 procent av pojkarna och 43 procent av flickorna har valt detta alternativ när SCB ställer frågan vem av föräldrarna barnen pratar med när de har bekymmer eller är oroliga.

LÄS MER: Debatt: Pappor – pratar ni med era barn? 

27 procent av barnen pratar enbart med sin mamma, en betydligt högre siffra än de tre procent som väljer att bara prata med sin pappa.

– Vi män tränas inte till att lyssna eller prata med andra. Det här gäller inte bara våra barn utan för alla omkring oss, kvinnor och vänner. Vi lär oss att tänka på oss själva medan kvinnor lär sig vara omsorgsfulla och ta hand om andra, säger Svante Tidholm, projektledare på organisationen MÄN.

Vem av föräldrarna barnen pratar med när de har bekymmer eller är oroliga:

Källa: SCB, Undersökningarna av barns levnadsförhållanden

LÄS MER: Undersökning: Nästan en tredjedel vill ta bort ”pappamånaderna”

Flera skäl varför

SCB presenterar flera orsaker till varför barnet vänder sig till en förälder och inte den andra. Till exempel kan det bero på att det är vanligare för barn som bor med en ensamstående förälder att bara bo hos sin mamma, vilket gör det lättare att vända sig till henne vid problem.

Enligt Svante Tidholm, som själv har tre döttrar mellan 8 och 16 år finns det flera faktorer som spelar in när det gäller pappors relation till sina barn:

– Barn växer upp i en miljö som är kvinnodominerad, om man tittar på förskolor och skolor. Det är likadant i vuxenvärlden och i medier, där visar man ofta kvinnor som mer omhändertagande. Jag tror många pappor skulle vilja vara mer med sina barn och lyssna på dem, men barnen kanske inte har den bilden av pappor själva.

Så kan trenden brytas

– Allt börjar när barnen är små, man måste lyssna aktivt på dem och visa att man vill finnas där för dem. Det är inte lätt, många av oss kanske själv inte har haft pappor som gjort det för oss så det är helt nytt för många, säger Svante Tidholm.

Organisationen MÄN jobbar med pappagrupper, där män samlas för att prata om sina erfarenheter som föräldrar.

– Det har visat sig vara väldigt betydelsefullt att pappor ser och kan spegla sig i varandra i hur det är att vara förälder. I många undersökningar syns en isolering bland män, att de inte har någon att prata med själva. Att prata med sina killkompisar om sitt föräldraskap är inget man gör direkt, det är inget man får status för att vara bra på.

LÄS MER: Nisse Edwall: Fem saker någon borde berättat innan jag blev pappa

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset